ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ


  1. ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΖΗΛΕΨΑ

  2. ΖΙΑΚΑΣ (ΟΡΓΑΝΙΚΟ)

  3. ΞΥΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΓΑΜΠΡΟΥ

  4. ΝΟΥΜΠΕΤ (Ζ. ΤΣΙΟΤΙΚΑΣ)

  5. ΖΙΑΚΑΣ (ΧΟΡΩΔΙΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ)

  6. ΒΛΑΜΗΣ (ΒΑΓΓΕΛΕΚΟΣ)

  7. ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ-ΔΡΟΜΙΚΑ- ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ

  8. ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ 
  9. ΣΑΝ ΚΙΝΗΣΑΝ ΑΓΑΔΕΣ 
  10. ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΒΑΓΓΕΛΑΚΟΣ ΚΑΣΙΑΡΑΣ
  11. ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΖΗΣΗΣ ΚΑΣΙΑΡΑΣ 
  12. ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΓΡΕΒΕΝΩΝ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΔΑΜΟΣ 
  13. ΠΑΣΧΑΛΙΑΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΣΠΗΛΑΙΟΥ ΓΡΕΒΕΝΩΝ 
  14. ΖΙΑΚΑΣ (ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ)
  15. ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΓΡΕΒΕΝΩΝ (ΖΗΣΗΣ ΤΣΙΟΤΙΚΑΣ)
  16. ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΣΠΗΛΑΙΟΥ [ΑΘ. ΤΕΓΟΣ -Ν.ΒΗΤΤΟΣ]
  17. ΠΕΝΤΕ ΜΕΡΕΣ



























1 σχόλιο:

  1. Ο ΑΓΓΕΛΗΣ Σαρακατσάνος την καταγωγήν, ήκμαζε οτέ μεν ως πειρατής οτέ δε ως κλέπταρχος πριν την Ελληνική Επανάσταση, έχων ως ορμητήριον το Καρπενήσι, από το οποίο κατήγετο.
    Ένα από τα παρακάτω άσματα, αναφέρει κάποιον οπλαρχηγό Γιαννάκη ο οποίος ήλθε σε συνεννόηση με τον Αγγελή και άλλους καπεταναίους, να συναγωνισθούν με τον παπά Θύμιο Βλαχάβα, εναντίον του Τυράννου των Ιωαννίνων Αλή Πασά, αλλά καθ' οδόν διεσκορπίσθησαν μαθόντες τη σύλληψη του Βλαχάβα. To επώνυμό του μας είναι άγνωστο, ως ουδαμού αναφερόμενο. Ο Αρραβαντινός αρυσθείς ίσως λανθασμένες πληροφορίες από συγχωρίους του Ηπειρώτες, στο υπ' αριθ. 2 άσμα που αναφέρει, αναγράφει στον τίτλο του « Γιωργάκης Κιάγγελης », ως να επρόκειτο για ένα άτομο, πράγμα το οποίο δεν ισχύει και από την παράθεση των ιστορικών στοιχείων. Πλέον τούτων στην περιφέρεια Γρεβενών που άδεται, επαναλαμβάνεται μεταξύ του 8-σύλλαβου και του 7-σύλλαβου έκάστου στίχου οι λέξεις « Γιωργάκη μ' κι Αγγελή ». . Όμως ολόκληρο το σώμα έγινε τραγικό θύμα, ανήκουστης προδοσίας το Φθινόπωρο του 1816. Ο Αγγελής μετά των τριών αδελφών του, εν οις και ο Ηλίας, δέκα εξαδέλφων του εν οις ο Γιωργάκης και των υπολοίπων συγγενικών προσώπων, απάντων Σαρακατσάνων, που αποτελούσαν την ομάδα, λήστευε κατά την άνοιξη και το καλοκαίρι, τα γύρω από τον Όλυμπο, τούρκικα χωριά και το φθινόπωρο μέχρι της επόμενης ανοίξεως που άρχιζαν πάλι οι εχθροπραξίες, διαχείμαζε εν Λευκάδι. Περιττό να τονιστεί ότι τα λάφυρα που άρπαζε ο Αγγελής από τους Τούρκους, προήρχοντο από την καταδυνάστευση και από την εκμετάλλευση των Ελληνικών χριστιανικών οικογενειών και έτσι ο ήρωας θεωρούσε καθήκον να προβαίνει σ' αυτές τις ενέργειες, πλέον δε βοηθούσε αναξιοπαθούντες ομοθρήσκους του. . Κατά την τελευταία θαλασσοπλοία, το καράβι προσορμίστηκε σ' ένα ξερονήσι, ο Αγγελής και οι περί αυτόν σύντροφοι, απέβησαν χάριν αναψυχής στην ξηρά και ο πλοίαρχος απέπλευσε και εγκατέλειψε αυτούς, επανήλθε δε μετά πάροδον 40 - 50 ημερών και εσύλησε τον οπλισμόν και τα χρήματα των θυμάτων του, που είχαν αποβιώσει εν τω μεταξύ από την πείνα και τη δίψα.
    Η παράδοση θέλει έναν εκ των συντρόφων του Αγγελή, να εξεδικήθη τον θάνατο των συντρόφων του, ο οποίος τρεφόμενος με ανθρώπινες σάρκες, προσποιήθηκε τον πεθαμένο και μόλις αφίχθη εκείσε ο πλοίαρχος, τον έπνιξε στη θάλασσα και εν συνέχεια πήρε το καράβι και ανεχώρησε. Περί τούτου δεν έχομεν ιδίαν άποψιν, ούτε ιστορικά στοιχεία. Το πιθανώτερο είναι ότι αυτός ήτο ο εξάδερφος του Αγγελή, ο Γιωργάκης. Περί του γεγονότος αυτού υπάρχει σχετικό άσμα, παραλλαγή των μνημονευομένων.
    http://clubs.pathfinder.gr/Kalliorasclub/945720

    ΑπάντησηΔιαγραφή