Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΗΛΑΙΩΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
 Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤOY ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΑ
ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΩΝ ΓΡΕΒΕΝΩΝ
(1884-1894)
Εισηγητές: Ν. Βαβρίτσας & Αθ. Πέτρου 
Η παρουσίαση του θέματος της σημερινής ημερίδας, του συλλόγου Σπηλαιωτών θεσσαλονίκης, αποτελεί καρπό της επί σειρά ετών συνεργασίας των κ. Νικολάου Βαβρίτσα και Σάκη Πέτρου. Πανεπιστημιακός δάσκαλος ο κ. Βαβρίτσας, συνεπής ερευνητής ο κ. Πέτρου ενώνουν κάθε φορά τις δυνάμεις τους για τη συλλογή και δημοσίευση, όταν αυτό είναι εφικτό, τοπικού εθνογραφικού υλικού, κυρίως φωτογραφικού και μουσικού.
Δεν αποτελεί έκπληξη για μένα το θέμα της σημερινής ημερίδας, γιατί η προσφορά της ιεράς μονής κοιμήσεως Θεοτόκου Σπηλαίου στους κατοίκους της περιοχής Γρεβενών, αλλά και ολόκληρης της Δ. Μακεδονίας, κατά τα δύσκολα χρόνια της τουρκοκρατίας και αργότερα, υπήρξε σημαντική και πολυποίκιλη.  Είναι ανάγκη σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, να γίνουν γνωστές πλευρές της τοπικής μας ιστορίας, ώστε να συνδεθούμε με αυτές και να γνωρίσουμε ενδιαφέροντα στοιχεία, ιδιαίτερα όταν αυτά παρουσιάζονται στον τόπο όπου διαδραματίστηκαν.
Η συλλογή του βιβλιογραφικού υλικού το οποίο διαπραγματεύονται οι εισηγητές προέρχεται από πρωτογενείς κυρίως γραπτές πηγές. Μέρος του υλικού αυτού θέλησαν οι εισηγητές να μοιραστούν μαζί μας και είναι σήμερα εδώ, για να αναδείξουν τη μεγάλη ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤOY ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΩΝ ΓΡΕΒΕΝΩΝ.
Δημήτριος Μίμης