Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Το μνημείο των πεσόντων 1940-41 Αξιωματικών και Οπλιτών Νομού Γρεβενών


Το μνημείο των πεσόντων 1940-41 Αξιωματικών και Οπλιτών Νομού Γρεβενών

          Δυτικά της πόλης Γρεβενών, σε απόσταση ευθείας γραμμής 28 χιλιομέτρων στο όρος ΛΥΓΚΟΣ, βρίσκεται το Μνημείο πεσόντων 1940-41, Αξιωματικών και οπλιτών του Νομού Γρεβενών, εναντίον των φασιστών Ιταλών επιδρομέων.
          Ανεγέρθηκε στο κέντρο γραμμής 3 χιλιομέτρων μήκους των κορυφογραμμών από βορρά προς νότον: Σκούγκζας υψ. 1799 –Βασιλίτσας υψ. 2248, στη θέση ΑΝΝΙΤΣΑ σε υψόμετρο 1700 μ. (προσήλιο Φιλιππαίων).
          Η ανέγερσή του αποφασίσθηκε το 1978 σε κοινή συνεδρίαση των εφεδροπολεμιστικών οργανώσεων Ν. Γρεβενών μετά από πρόσκληση πρόταση του Διευθυντού του Γραφείου Υπηρεσίας Εφέδρων Ν. Γρεβενών, Πέτρου Ιωάννη του Χρ. εφέδρου Λοχαγού, προς τους Συνδέσμους: Εφέδρων Αξιωματικών, Τραυματιών και Πολεμιστών Οπλιτών, Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου και Συλλόγου Εθνικής Αντίστασης (ΕΔΕΣ).
          Ως σημείων ανεγέρσεως προτάθηκε η περιοχή Σταυρού Σμίξης ή εκατέρωθεν αυτής, διότι:
1)    Εκεί ο Άγιος Κοσμάς περί το τέλος του 18ου αιώνα, τοποθέτησε ξύλινον σταυρόν λέγοντας: «Αν κάποτε εχθρός έλθη από βορράν προς τα εδώ, δεν θα περάσει κάτω απ’ αυτόν τον σταυρό».
2)    Η περιοχή αυτή, είναι το πλησιέστερο σημείο μαχών του ελληνικού στρατού εναντίον των ιταλικών στρατευμάτων το 1940-41 στο Νομό Γρεβενών, προς τους τάφους των εκατόν είκοσι (120) και πλέον νεκρών στρατευσίμων Γρεβενιωτών, οι οποίοι είναι θαμμένοι στη Βόρειο Ήπειρο.
3)    Εκεί επάνω ο λαός των Γρεβενών με την επίβλεψη και συν­δρομή της χωροφυλακής σύμφωνα με την εντολή του Αρχηγείου Στρατού Ελλάδος, μετέφερε δικά του τρόφιμα και πυρομαχικά του στρατού, ενισχύοντας τόσο τις υποχωρούσες και επιβραδυντικώς μαχόμενες, όσο και τις επιστρατευθείσες για αντεπίθεση μονάδες του στρατού μας.
4)    Εκεί έγινε η ταχύτατη συγκέντρωση και παράταξη επιστρα­τευμένων κατά το πλείστον μονάδων του Ελληνικού στρατού, για άμυνα και αντεπίθεση.
5)    Από τη γραμμή αυτή άρχισε οριστική νικηφόρα αντεπίθεση άνευ οπισθοχωρήσεως του στρατού μας εναντίον της 3ης ορεινής Ιταλικής μεραρχίας Αλπινιστών (ΤΖΟΥΛΙΑ), υπό τον Στρατηγόν ΤΖΙΡΟΤΤΙ η οποία είχε διεισδύσει ως τις 3 Νοεμβρίου στη Σαμαρίνα – Δίστρατο, καλύπτοντας το αριστερόν της κύριας επίθεσης των Ιταλικών στρατευμάτων, δια πέντε Μεραρχιών εναντίον μιας και μόνον Ελληνικής Μεραρχίας της 8ης στην περιοχή της Ηπείρου (Καλπάκι).
6)    Από τη Σκούγκζα – Αννίτσα – Βασιλίτσα γραμμή εξορμήσεως – εφόδου και μαχών, μια ταξιαρχία ιππικού υπό των Συνταγματαρχών Δημάρατον Σωκράτη και τριών ταγμάτων Π.Ζ. ήτοι: του 1ου του 51ου Συντάγματος Δαβάκη μεθ’ ουλαμού ιππικού, του 1ου του 5ουο Συντάγματος Τρικάλων και του 3ου του 7ου Συντάγματος Χαλκίδος, με μελετημένη, ταχύτατη και ορμητική αντεπίθεση από τις 3 έως 7ης Νοεμβρίου, συνέτριψε την ιταλική Μεραρχία Τζούλια χαρίζοντας την πρώτη μεγάλη νίκη του Στρατού μας. Το μέγεθος της νίκης αποδεικνύεται από το ότι επί τόπου στην περιοχή αυτή βρίσκονται ο Διοικητής της Ι΄ Μεραρχίας Π.Ζ. Βραχνός Βασ. και ο Δκτής του Β’ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγος Δημ. Παπαδόπουλος.
Μετά από την παρουσίαση αυτών των ιστορικών δεδομένων, ο Σύνδεσμος Τραυματιών και Πολεμιστών οπλιτών του Νομού Γρεβενών, ενθουσιωδώς πρότεινε να αναλάβει το όλο έργο ο ίδιος, έχοντας την συμπαράσταση όλων των άλλων Συνδέσμων.
Συγκινητική ήταν η παρουσία του προέδρου του παραπάνω Συνδέσμου κ. Ραμαντάνη Δημητρίου ο οποίος κλαίγοντας, στο έπακρον συγκινημένος, σε ερώτησή μου, γιατί; απάντησε: «Τον αδελφούλη μου τον Ηλία έχω θάψει με τα ίδια μου τα χέρια στην Κορυτσά, που σκοτώθηκε στον Μοράβα» (πρόκειται για τον έφεδρο επιλοχία Ηλία Ραμαντάνη).
Εδώ θα πρέπει να γνωρίσουμε και το Διοικητικό Συμβούλιο των πολεμιστών οι οποίοι ανέλαβαν με απόλυτο αυθορμητισμό, το μεγάλο αυτό έργο.
1) Ραμαντάνης Δημήτριος Κ.                        πρόεδρος
2) Αναγνώστου Χρήστος Γ.                          αντιπρόεδρος
3) Ανδρεάδης Ιωάννης Ευστ.                        γενικός γραμματέας
4) Σιόβας Νικόλαος Αχιλ.                    ταμίας
5) Βαρσάμης Νικόλαος Ανασ.                       μέλος
6) Καφτεράνης Θεόδωρος Παν.          μέλος
7) Κλημίδης Γεώργιος Δημ.                           μέλος
8) Κοσματόπουλος Αχιλλέας Στερ.                μέλος
9) Νασιόπουλος Θεμιστοκλής Ευθ.                μέλος
          Τα μέλη του διοικητικού Συμβουλίου αυτού καθώς και μέλη των υπολοίπων, επισκέφθηκαν επί τόπου την προταθείσα περιοχή και επέλεξαν το ύψωμα 1700 της Αννίτσας ως τόπον ανεγέρσεως του Μνημείου, δεδομένου ότι κατά την επί τόπου απόφασή τους:
          Α) Στο ύψωμα αυτό στηρίχθηκε δια του 1ου τάγματος Π.Ζ./Δαβάκη, η όλη κίνηση των μονάδων επιθέσεως δεξιά και αριστερά του, των δύο στηριγμάτων ιππικού και δύο ταγμάτων π.ζ.
          Β) Το ύψωμα αυτό δεσπόζει όλης της γραμμής εξορμήσεως με την απεριόριστη θέα του.
          Γ) Υπήρξε ο κορμός της όλης επιχειρησιακής ενέργειας, ήτοι συγκεντρώσεως – παρατάξεως – επιθέσεως και γενικότερης εξορμήσεως και εφόδου του ιππικού και πεζικού μας. Κατόπιν ζητήθηκε από την Κοινότητα Φιλιππαίων η παραχώρηση δύο στρεμμάτων στο σημείο αυτό, το δε Κοινοτικό Συμβούλιο ομόφωνα ενέκρινε την παραχώρηση και ο Σύνδεσμος προχώρησε στις άλλες ενέργειές του.
          Ενημέρωσε το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΔΕΠΑΘΑ), το οποίο δι’ εγγράφου του συνεχάρη επαινώντας την ενέργεια αυτή. Δέχθηκε την δωρεά σχεδίων του Μνημείου την οποία επεξεργάστηκε λεπτομερώς και ιδιαίτερα ο πρόεδρος κ. Ραμαντάνης μετά του Διευθυντού του Γ.Υ.Ε.Ν. Γρεβενών και ακολούθως η Τεχνική Υπηρεσία του Νομού συνέταξε την οικονομοτεχνική μελέτη. Απευθύνθηκε με ανοιχτή επιστολή προς το λαό και τις αρχές για οικονομική ενίσχυση υπέρ κατασκευής του Μνημείου, ανταποκρίθηκε δε άμεσα ο λαός των Γρεβενών, η Μητρόπολη, το Δημαρχείο, η Νομαρχία και κατά το πλείστον το Υπουργείο Βορείου Ελλάδας. Ακολούθησε η προμήθεια υλικών και έγιναν τα εγκαίνια του Μνημείου το 1981 υπό του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης.
          Ορίσθηκε με απόφαση του Συνδέσμου η εορτή του προσκυ­νήματος των νεκρών στο Μνημείο να γίνεται κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή μετά το δεκαπενταύγουστο, διότι στις 16 Αυγούστου 1940 έγινε η επιστράτευση στο Νομό Γρεβενών ήτοι της 9ης Μεραρχίας γενικότερα. Έκτοτε κάθε χρόνο πραγματοποιείται αυτή η γιορτή. Τα δε στοιχεία του Μνημείου, επί βάσεως του φυσικού εδάφους, σε τομή κράνους πολεμιστού του 1940, απαρτίζονται:
          Ι) Από μεγάλου μεγέθους μαρμάρινον σταυρόν στην κορυφή της τομής του κράνους, ως έμβλημα θρησκευτικόν και της ρήσεως του Αγίου Κοσμά.
          ΙΙ) Μαρμάρινα στοιχεία σε φυσικό μέγεθος, ανάγλυφα υπό του γλύπτη Χασιώτη Χ. εκ Τρικάλων ήτοι:
          α) Ανάγλυφο του μαχόμενου στρατιώτη του 1940-44.
          β) Ανάγλυφο της φορτωμένης πυρομαχικά γυναίκας Γρεβε­νιώτισσας.
          γ) Ανάγλυφο ιππέως μαχητού 1940-41.
          δ) Ανάγλυφο πυροβόλου μεταφερομένου υπό βοδιών με συ­νοδεία άμαχου Γρεβενιώτη.
          ΙΙΙ) Ομοίωμα κράνους μαχητού υπερμεγέθους εκ τσιμεντοκο­νιάματος επί κτίσματος οστεοφυλακίου του οποίου η θέα προκαλεί δέος και έκταση, σύμβουλο του νεαρού μαχητή του έπους 1940-41.
          IV) Δεξιά και αριστερά του κράνους στήλες μαρμάρινες 2, στις οποίες αναγράφονται σκαλιστά τα ονόματα των πεσόντων και
          V) Μαρμάρινες πλάκες πέριξ της γραμμής του επί εδάφους σχήματος τομής κράνους, στις οποίες αναγράφονται τα ονόματα των πόλεων που κατέλαβαν τα ελληνικά στρατεύματα το 1940-41.
          Γενικότερα αυτό το Μνημείο μας οδηγεί σε δύο μεγάλα ιστορικά γεγονότα της εποχής εκείνης.
          Πρώτον στη θυσία των μαχίμων Γρεβενιωτών και κα’ επέ­κταση όλων των Ελλήνων και δεύτερον στην αναδίπλωση –οπισθοχώρηση και συντριβή της Μεραρχίας ΤΖΟΥΛΙΑ, υπό ελαχίστων δυνάμεων του στρατού μας.
          Γι’ αυτό το Μνημείο αυτό αποτελεί ένα λαμπρό στολίδι μνήμης –ιστορίας των Γρεβενών της Ελλάδος. Τιμά τους νεκρούς μας, τιμά τον λαό των Γρεβενών – το λαό της Ελλάδας, τιμά την ιστορία του τόπου μας. Την όλη φροντίδα και επιμέλεια της γιορτής έχει ο Σύνδεσμος τραυματιών πολεμιστών μετά του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών και Αναπήρων θυμάτων πολέμου Γρεβενών, αλλά συνδράμουν πάντοτε πολλοί φορείς του Νομού μας πρωτοστατούντος του Μητροπολίτη κ.κ. Σεργίου και ιδιαίτερα οι στρατιωτικές μονάδες και μονάδες αστυνομίας Γρεβενών και το Α΄ Σώμα Στρατού Κοζάνης.
          Επισημάνσεις: Επειδή στο έδαφος εντός και πέριξ του Μνη­μείου υπάρχουν εμφανή τα προχώματα θέσεων μάχης του Ελληνικού Στρατού από το 1940, δεν πρέπει επ’ αυτού να γίνει καμία επέμβαση αποχωματώσεως ή επιχωματώσεως και γενικότερα αλλαγής του χώρου. Ακόμη δεν πρέπει εκεί να γίνει καμία επέμβαση δεντροφυτεύσεως σε μεγάλη απόσταση από το Μνημείο, για να φαίνεται εις τους αιώνες το Μνημείο, αλλά και ο γυμνός χώρος όπου αναγκάστηκε ο στρατός μας να πολεμήσει ακάλυπτος εντελώς εκτεθειμένος στην ιταλική αεροπορία.
          Σήμερα 2008 ο χώρος του Μνημείου είναι πλήρως επισκέψιμος μετά από την ασφαλτόστρωση του δρόμου, που πραγματοποίησε με αυθόρμητη πρωτοβουλία ο Νομάρχης Γρεβενών κ. Κουπτσίδης Δημοσθένης.
          Σημειωτέον δεν ότι στην περιοχή  αυτή από 1 έως 10 Νοεμ­βρίου 1940 έχουν σκοτωθεί πολλοί στρατιώτες των μονάδων που προαναφέραμε, επιβάλλεται να στηθεί και τρίτη στήλη πεσόντων με τα ονόματα αυτών, δεδομένου ότι μέχρι στιγμής οι οικογένειες πεσόντων από διάφορα μέρη της Ελλάδας ζήτησαν την αναγραφή τους και ήδη γράφτηκαν, όπως του Συνταγματάρχου Μπουλούκου και των δύο αεροπόρων που έπεσαν με το αεροπλάνο τους κατόπιν αερομαχίας 800 μέτρα δυτικά του Μνημείου της ΑΝΝΙΤΣΑΣ.

ΠΕΤΡΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΡ. 











Φωτογραφίες: Νίκος Βαβρίτσας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου